Az egészségi állapot és jóllét fenntartásához alapvetően fontos az immunrendszer megfelelő működése, hogy hatásos védelmet nyújtson a bejutó kórokozókkal és a daganatsejtekkel szemben. Azonban számos tényező károsíthatja az immunrendszer működését.
Állatkísérleteik eredményei szerint a magasabb szénhidráttartalmú feldolgozott ételek nagymértékű fogyasztása gyulladásos folyamatokat idéz elő az agyban, ám ezt a folyamatot a dokozahexaénsav képes jelentősen gátolni.
Megjelent a Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottságának új jelentése, amely az USA érintett minisztériumai számára foglalja össze a legújabb tudományos eredményeket. A változások a koleszterin-, a kávé- és a sófogyasztással kapcsolatos útmutatókat is érintik.
Több mint háromszorosára nő a szív- és érrendszeri zavarok okozta halálozás veszélye azoknál, akik napi kalóriabevitelük egynegyedét hozzáadott cukorból fedezik.
A dohányzás és a táplálkozás kóroki szerepén kívül ma már tudjuk, hogy többek között az orális fogamzásgátlás, illetve a vakcinák is közreműködhetnek agyulladásos bélbetegség kialakulásában.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-06-25
Időről-időre hallhatunk a transzzsírsavak egészségkárosító hatásairól. Mik ezek a zsírok, hogyan keletkeznek, valóban ártalmasak-e, milyen élelmiszerekben találhatóak és hogyan mérsékelhetjük a bevitelüket?
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?